VIRSILOTTO 6.5.2024

VIRSI 307

KIITOS OLKOON JUMALALLE KARITSALLE
1.
Kiitos olkoon Jumalalle,
Karitsalle,
olen armoliitossa!
Minut kalliisti hän osti,
minut nosti
kadotuksen kuopasta.

2.
Armon Henki johdattakoon,
kiiruhtakoon
matkamiestä lähtemään
maailmasta turmeluksen,
ahdistuksen,
kotihinsa pyrkimään.

3.
Purjeisiini tuulta anna,
mua kanna
meren yli mailleni.
Pidä, Jeesus, itse perää,
Herra, herää!
Muuten hukkuu haahteni.

4.
Auta, pakohon kun kerran
yli virran
Baabelista riennämme,
että kotimantereilla
kanteleilla
soivat kiitosvirtemme.

5.
Siellä riemun maassa taivaan
alta vaivan
päästyä sua kiitetään.
Siell? ei aalto uhkaa laivaa,
synnin vaivaa
siell? ei itke yksikään.

6.
Siell? on kirkas lasimeri,
pyhä veri
kiitosvirtenämme on.
Siellä aina Jumalalle,
Karitsalle
ylistys soi loputon.

7.
Sydän hämmästyypi näissä
ilohäissä,
lunastetut riemastuu.
Yljän eteen ihmeissänsä
ystävänsä
kasvoillensa kumartuu.

Elsa Christina Holmsten viim. 1735. Suom. Johan Wacklin 1736. Uud. Wilhelmi Malmivaara 1893. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Toisinto Savosta / Armas Maasalo 1937.

BLOGIGKIRJOITUS

Lauantai 13.1.2007 - Pekka Päivärinta





JOKA TOISELLE KUOPPAA KAIVAA, JOKA TOISELLE EI


Kirkon palkkauskuviot muuttuvat hyvään suuntaan. Luokkaerot eri työntekijäryhmien väliltä poistuvat iloisen melskeen saattelemana. Enää ei ole H-luokan eikä E-luokan eikä minkään muunkaan luokan työntekijöitä.

Luokkaistuneen työntekijäkunnan tilalle tulee sen sijaan moderni, yksilöä ja työnantajaa hyväilevä täytekakku. Pahimmassa tapauksessa siitä voi tosin tulla täytekakkamalli, sillä kakun ylimmät kerrokset altistavat paskomaan toisten työntekijöiden päälle.

Ilmiö on tuttu painonnostosta. Mitä suuremman painon otat nostaaksesi, sitä helpommin pieraiset. Pierun sekaan saattaa toisinaan eksyä jotain tukevampaakin.

Täytekakku rakentuu seuraavasti:

Kakun perustana on peruspalkka, jota on määräämässä tehtävän vaativuus, joka taas määritellään vaativuuskriteerien mukaan ja erityisen perusteen perusteella. 

Seuraava viipale on vuosisidonnainen palkanosa, joka taas koostuu henkilön kokemuksesta, toisin sanoen lähinnä palveluajasta.

Ylin siipale on harkinnanvarainen palkanosa, joka taas jakautuu henkilön osaamiseen ja työsuoritukseen, jotka määritellään arviointikriteerien mukaan.

Kuten huomataan, tällaisen kakun leipominen kaikille työntekijöille maistuvaksi, on taitolaji. Siksi pomoporrasta täsmäkoulutetaan leipomossa kondiittorikurssilla. Siellä opitaan leivontataiteen salat, eli kuinka käytetään keppiä ja porkkanaa.

Niitä kuluukin melkoinen määrä, sillä työntekijän suoritustasoa arvioidaan parhaimmillaan, tai pahimmillaan, kuuden kuukauden välein. Kirkon jakamien ohjeiden mukaan harkinnanvarainen palkanosa tulisi poistaa tai sitä alentaa, mikäli työntekijän suoritustaso jää kahdella peräkkäisellä, vähintään kuuden kuukauden välein toistetuilla arviointikerroilla huomattavasti normaalin tason alapuolelle.

Tähän tilanteeseen tosin on jouduttu vasta kun työsuoritus on alentunut huomattavasti eikä työntekijä ole onnistunut petraamaan eikä tukiohjelmakaan ole tuottanut tuloksia.

Keppejä on siis ainakin seuraavia: kyttääminen, painostaminen, pumpattavaksi joutuminen, uhkaaminen ja nolatuksi päätyminen.

Porkkanoiksi tarjotaan mani mania, ja hyvän työntekijän statutsta.

Työntekijän arviointiaineisto ei tosin ole julkista. Mutta tästä lähin seurakuntien arkistokaappeihin alkaa kertyä salattavia asiakirjoja, eli siis pahimmassa tapauksessa luurankoja.

Uusi palkkauskuviokakku, jota kirkon työntekijöille aletaan pakkosyöttää, sisältää selvästi kilpailuttamisen ajatuksen. Se myös työllistää sekä esimies-että alaisporrasta.

Luoja varjelkoon etteivät pahimmat, vaan ne parhaat uuden systeemin sisältämät visiot toteutuisivat edes pääsääntöisesti. Jos uudesta systeemistä jotain hyvää löytää, on se mielestäni siinä jos jokin alipalkatun työntekijän palkka nousee. Tosin se palkka saattaa kohta laskeakin.

Pelkään myös kirkkoherrojen ja muiden pomoportaalla istuvien puolesta, kun he joutuvat maustamaan kakun itse kullekin työntekijälle sopivaksi, samalla pitäen työnantajan edun mielessään. Jollekin palkkakakku saattaa maistua hunajaiselta, mutta pitkässä juoksussa monille myös pippuriselta ja etikkaiselta.

Tekee mieli toivoa koko kirkollemme parasta tässä asiassa: Pankee tok veikkoset pyssyt naulaan ja pitäkee huumorin pilike silimäkulumassa kun rahasta ja palakasta ja evuista puhutta.




Avainsanat: kirkko, palkkausjärjestelmä, uudistus